571.803 Plastmaterialer i bygg. Typer og egenskaper Denne anvisningen gir de viktigste materialegenskapene for de plasttypene som er mest brukt innen byggeindustrien. For opplysninger om andre plastmaterialer som elastomerer, gummi, fugemasser osv. og varianter av typer, for eksempel blandingsprodukter, vises det til spesiallitteratur og produktopplysninger fra produsent eller leverandør. Isolasjonsmaterialer av plast er omtalt i Byggdetaljer 520.339 og 573.344.
720.415 Skader i tilknytning til beslag mot nedbør. Årsaker og utbedring Utgitt i samarbeid med Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes landsforbund (VBL) Dette bladet behandler de mest typiske årsakene til skader i tilknytning til beslag for avskjerming mot nedbør. Det viser eksempler på typiske skader, hvorfor de har oppstått og hvordan de kan utbedres. Ofte er hensiktsmessig utbedring vanskelig uten å skifte hele beslaget. Hovedprinsipper for utforming og montering av nye beslag er vist i Byggdetaljer 520.415. Detaljerte løsninger er vist i blad for de enkelte bygningsdelene der beslag inngår.
770.111 Mørtler for utbedring og reparasjon av eldre murbygninger Denne anvisningen informerer om mur- og pussmørtler til utbedring og reparasjon av eldre murbygninger. Anvisningen gir retningslinjer for valg av mørtelsammensetning, prøvetaking av eksisterende mørtler, planlegging og utførelse. Kalkmørtler er viet spesiell oppmerksomhet. Anvisningen er derfor særlig aktuell ved utbedring og reparasjon av bygninger murt opp og pusset med kalkrik mørtel. De grunnleggende prinsippene for mørtelvalg gjelder imidlertid all murbebyggelse. Det er lagt vekt på utvendige arbeider. Innvendige konstruksjoner og flater stiller ikke krav til klimabestandighet, men kravene til samvirke mellom mørtel og underlag er de samme.
723.308 Eldre yttervegger av mur og betong. Metoder og materialer Denne anvisningen beskriver hvordan yttervegger av mur og betong ble utført i perioden 1850–1980. Byggemåten er først og fremst brukt i våre større byer. Det fins relativt få murbygninger i Norge som er eldre enn 200–250 år. Så gamle murbygninger bør behandles som særtilfeller. Anvisningen er ment som et hjelpemiddel for alle som arbeider med bevaring, vedlikehold og utbedring av eldre mur- og betongbygninger. Utbedring av eldre mur- og betongvegger er vist i Byggforvaltning 723.235 Murte fasader. Skader og utbedringsalternativer, mens utbedring av fasadepuss er behandlet i Byggforvaltning 742.864 Fasadepuss. Skader og utbedringsalternativer.
742.302 Ettersyn av murte og pussede fasader. Generelt Denne anvisningen gir generell informasjon om ettersyn av murte og pussede fasader. Ettersynet baseres på tilstandsregistrering med visuelle observasjoner, og anvisningen beskriver hva man bør kontrollere. Anvisningen viser også hvordan feil materialbruk og/eller utforming kan føre til skader på murte og pussede fasader. Denne anvisningen kan brukes sammen med Byggforvaltning 742.303 Ettersyn av murte fasader og/eller Byggforvaltning 742.304 Ettersyn av pussede fasader.
542.663 Maling av pussede fasader - nye bygninger Denne anvisningen behandler maling av nye, pussede fasader. Anvisningen omfatter fasader på nye bygninger, men også nypussede fasader på eldre bygninger. Anvisningen gir informasjon om egenskaper ved maling og pussunderlag som har betydning for valg av malingstype. I tillegg er påføring av maling behandlet. Målgruppe er prosjekterende og utførende. Overflatebehandling av tidligere malte fasader er omtalt i Byggforvaltning 742.663.
722.403 Skader på betongdekker i garasjeanlegg Golv – etasjeskiller Byggforskserien Skader på betongdekker i garasjeanlegg Byggforvaltning 722.403 Sending 1 – 1997 Stikkord: betong – armeringskorrosjon, utbedring © Ettertrykk forbudt Norges byggforskningsinstitutt Tlf. 22 96 55 00 Postadresse: Postboks 123 Blindern, 0314 Oslo Dette bladet omtaler skader på garasje- og parkeringsdekker av betong. Det er lagt vekt på å gi oversikt over vanlige skader og alternative metoder for utbedring og vedlikehold. Bladet er skrevet for eiere av parkeringshus, for de som skal vurdere tilstand og utbedring og for de som skal utføre vedlikeholdet.
720.112 Skader på betongkonstruksjoner. Skadesymptomer, tilstandsgrader og utbedringsmåter Dette bladet er et praktisk hjelpemiddel til å identifisere skader ved tilstandsanalyse av betongkonstruksjoner. Bladet gir oversikt over de viktigste skadesymptomene med eksempler på tilstandsgrader og nevner kort mulige årsaker, konsekvenser og aktuelle tiltak. For mer detaljerte utbedringsforslag viser vi til egne blad i Byggforskserien. Tilstandsanalyse av betongkonstruksjoner er nærmere omtalt i Byggforvaltning 720.111, og kontroll av herdet betong i felt er beskrevet i Byggdetaljer 520.036. Dette bladet og Byggforvaltning 720.111 bygger på Byggforvaltning 700.305 og NS 3424. Skader på maling og puss er behandlet i Byggforvaltning 742.864.
520.067 Frostnedbrytning av betong og andre porøse byggematerialer Dette bladet behandler frostnedbrytning av betong og andre porøse, sprø byggematerialer. Eksempler er sementbaserte materialer (betong, mørtel, resirkulert betong etc.), steinmaterialer (naturtilslag, naturstein), tegl (murstein, takstein etc.) og lettklinker. Bladet beskriver de viktigste materialparametrene og omtaler kort nedbrytningsmekanismer. Bladet behandler også prøving og levetid, og gir praktiske råd om materialvalg og konstruksjonsutforming for å oppnå god frostbestandighet.
542.801 Fuging og tynne overflatebehandlinger på teglfasader Denne anvisningen omhandler utvendige overflater på teglmurer og behandlingsformer som beholder teglfasadens forband synlig. Anvisningen beskriver fuging, spekking, slemming og ulike skuringsteknikker. Utfordringer knyttet til maling, syrevasking og impregnering er også behandlet. Retningslinjer for planlegging og oppbygging av murte teglvegger som skal stå ubehandlet eller slemmes, er gitt i Byggdetaljer 523.221 Murte teglvegger. Forband, byggemål og modulprosjektering. Utførelse av selve murarbeidet og valg av teglkvalitet er behandlet i Byggdetaljer 542.301 Murt forblending og 523.231 Skallmurvegg med vanger av murstein og murblokker.
723.235 Murte fasader. Skader og utbedringsalternativer Denne anvisningen behandler skader og utbedringsmetoder for murte fasader av teglstein eller murblokker. Fokus er rettet mot skader knyttet til vanntetthet og bestandighet. Skader i tilknytning til beslag mot nedbør er behandlet i Byggforvaltning 720.415 Skader i tilknytning til beslag mot nedbør. Årsaker og utbedring og skader i tilknytning til puss i Byggforvaltning 742.864 Fasadepuss. Skader og utbedringsalternativer.
742.641 Utvendig behandling av trehus fra før 1960. Materialbruk og fargesetting Denne anvisningen beskriver den historiske utviklingen i material- og fargebruk ved utvendig overflatebehandling av trehus bygd før 1960. Anvisningen er ment som et hjelpemiddel for alle som arbeider med bevaring og utbedring av eldre bygninger. Utbedring av overflatebehandling er behandlet i Byggforvaltning 742.642.
742.642 Utvendig behandling av trehus fra før 1960. Fargeundersøkelse og ny maling Denne anvisningen beskriver hvordan enkle fargeundersøkelser kan utføres for å kartlegge bygnings- og fargehistorie. Videre gir den retningslinjer om utbedring av overflatebehandlingen på trehus fra før 1960. Anvisningen er ment som et hjelpemiddel for alle som arbeider med bevaring og utbedring av eldre bygninger. Anvisningen bør ses i sammenheng med Byggforvaltning 742.641 som omhandler opprinnelig materialbruk og fargesetting på trehus i historisk sammenheng.
720.116 Tilstandsanalyse av utvendig trevirke. Billedkatalog, symptomliste og typiske skadesteder Denne anvisningen er et praktisk hjelpemiddel ved gjennomføring av tilstandsanalyse av utvendig trevirke. Den inneholder en bildekatalog over vanlige symptomer og ulike tilstandsgrader, en symptomliste som kort forklarer mulige årsaker, konsekvenser og aktuelle tiltak, samt en liste over typiske skadesteder. Byggforvaltning 720.115 Tilstandsanalyse av utvendig trevirke. Registrering og vurdering tar for seg grunnlaget for tilstandsanalyse av utvendig trevirke, med vekt på hvordan undersøkelser skal gjennomføres i felt, tilsvarende tilstandsanalyse på nivå 2 og 3 i henhold til Byggforvaltning 700.305 Tilstandsanalyse som grunnlag for vedlikeholdsplan og NS 3424.
720.081 Insektskader. Angrepsformer og bekjempelse Utgitt i samarbeid med Mycoteam as Dette bladet omhandler insektskader i bygningskonstruksjoner. Det redegjør for ulike skadetyper og hvordan skader undersøkes, vurderes og utbedres. En rekke smådyr (insekter, edderkoppdyr, krepsdyr, skolopendere, tusenbein, etc.) kan forekomme innendørs, enten tilfeldig eller i søk etter næring eller skjulested. Disse smådyrene kan bare i svært sjeldne tilfeller forårsake skade på trevirke og de er derfor ikke omtalt her. Skadedyr som lever i trevirke i saltvann (brygger, pæler o.l.) er heller ikke omtalt.
720.082 Råte- og fargeskadesopp. Skadetyper og utbedring Dette bladet handler om angrep av råte- og fargeskadesopp i bygningskonstruksjoner. Bladet beskriver etablering, vekst og forekomst av råte- og fargeskadesopp. Det angir typiske angrepssteder, tegn på skader og hvordan man best kan kartlegge skadene. Videre beskrives eksempler på utsatte konstruksjoner og utbedring av skader. Bladet omtaler ikke soppangrep i trevirke som står i direkte kontakt med jord eller vann, som stolper, utvendige trelemmer og brygger. Forekomst av muggsopp og konsekvenser for inneklimaet er behandlet i Byggforvaltning 701.401, og bekjempelse og utbedring av ekte hussopp i Byggforvaltning 720.085.
432.101 Trebeskyttelse. Overflatebehandling, trykkimpregnering og modifisering Denne anvisningen gir oversikt over ulike metoder som brukes i Norge for å forlenge levetiden til trevirke ved å beskytte det mot sopp, treborende insekter og marine borere. Metodene omfatter overflatebehandling, trykkimpregnering og modifisering, med hovedvekt på behandling av gran og furu. Anvisningen gjør også rede for miljøhensyn og bruk av kjemisk behandlet tre. Overflatebehandling med maling og beis er omtalt i Byggdetaljer 542.640 Overflatebehandling av utvendig trevirke.
744.202 Skader på profilerte takplater og båndtekning. Årsaker og utbedringsmåter Denne anvisningen behandler typiske skader på tak tekket med profilerte metallplater, plane metallplater (båndtekking) og takpanner av metall (taksteinsimitasjoner). Anvisningen behandler primært skader og skadeårsaker, men gir også noen forslag til utbedringstiltak. Om forebygging og utbedring, se Byggdetaljer 544.103.
742.240 Tilsmussing av fasader Dette bladet omhandler tilsmussing av fasader. Bladet gir en oversikt over de viktigste smusstypene, ytre forhold som påvirker fasadetilsmussing og smusstypenes løselighet. Utforming av fasader for å redusere tilsmussing er behandlet i Byggdetaljer 542.022. Rengjøring av fasader er behandlet i Byggforvaltning 742.241.
542.201 Utvendig kledning av profilerte plater, paneler og kassetter av metall Dette bladet omhandler profilerte plater, paneler og kassetter av metall montert som luftet, utlektet kledning på fasader. Bladet behandler ikke metallplater som krever bygningsplater som underlag, for eksempel båndkledning.
742.243 Graffiti. Fjerning og forebygging Dette bladet behandler de vanligste metodene, midlene og utstyret for å fjerne uønsket graffiti på forskjellig underlag i forbindelse med bygninger og bygd miljø. Bladet omhandler også ulike typer antigraffitibehandling, og nevner andre forebyggende tiltak som har vist seg effektive mot graffiti. Graffiti på tekstiler er ikke behandlet.
742.245 Fjerning av maling fra fasader Dette bladet behandler de mest aktuelle metodene for å fjerne maling fra fasader av tre, betong, puss og upusset teglmurverk. Bladet gir en oversikt over mekanisk og kjemisk malingsfjerning samt varmebehandling.
720.115 Tilstandsanalyse av utvendig trevirke. Registrering og vurdering Denne anvisningen beskriver hvordan man med enkle hjelpemidler kan gjennomføre en tilstandsanalyse av utvendig trevirke i alle typer bygningskonstruksjoner. Anbefalingene bygger på generelle prinsipper for hva en tilstandsanalyse bør omfatte, med vekt på tilstandsregistrering i felt. Byggforvaltning 720.116 Tilstandsanalyse av utvendig trevirke. Bildekatalog, symptomliste og typiske skadesteder inneholder praktiske hjelpemidler som er nyttige ved tilstandsregistrering i felt.
542.502 Utvendig kledning med plane plater Dette bladet omhandler utlektet, luftet fasadekledning med plane plater av polymerkompositt, høytrykkslaminat og fibersement. Bladet gir generelle retningslinjer for montering.
742.241 Fasaderengjøring Dette bladet omhandler rengjøring av fasader. Bladet gir oversikt over rengjøringsmetoder og hva som egner seg for ulike fasadematerialer. Tilsmussing av fasader er behandlet i Byggforvaltning 742.240. Utforming av fasader er behandlet i Byggdetaljer 542.022. Fjerning og forebygging av graffiti er behandlet i Byggforvaltning 742.243. Fjerning av maling er behandlet i Byggforvaltning 742.245.
533.132 Vinduer av tre Denne anvisningen gir oversikt over forhold som har spesiell betydning for konstruksjon, produksjon og kvalitetsbeskrivelse av trevinduer. Anvisningen omhandler også trevinduer med utvendig aluminiumskledning. Eksempel på trevindu er vist i fig. 01. Generell informasjon om vindustyper, funksjoner og egenskaper fins i Byggdetaljer 533.102 Vinduer. Typer og funksjoner. Lydisolasjonsegenskaper er spesielt omtalt i Byggdetaljer 533.109 Lydisolerende egenskaper for vinduer. Vinduer av aluminium og PVC er behandlet i henholdsvis Byggdetaljer 533.151 Vinduer av aluminium og 533.153 Vinduer av PVC. Eldre vindustyper er vist i Byggforvaltning 733.161 Eldre vinduer. Vindusformer og materialer. Om vedlikehold av vinduer, se Byggdetaljer 733.301 Vedlikehold av vinduer og ytterdører.
733.161 Eldre vinduer. Vindusformer og materialer Denne anvisningen beskriver eldre vinduer og deres form, stilperioder, profilering og materialer. Den er ment som et hjelpemiddel for alle som arbeider med bevaring og utbedring av eldre bygninger. Hvordan eldre vinduer skal utbedres, er behandlet i Byggforvaltning 733.162 Utbedring av eldre trevinduer. Se også Byggforvaltning 733.301 Vedlikehold av vinduer og ytterdører.
733.162 Utbedring av eldre trevinduer Denne anvisningen gir forslag til utbedring av eldre trevinduer. Hensikten er å gjøre vinduene tettere mot regn og vind, øke varmeisolasjonsevnen, minske kondensproblemer, bringe vinduene opp til et teknisk nivå hvor man kan drive vanlig vedlikehold, samt eventuelt forbedre lydegenskapene. Løsningene som foreslås, tar samtidig sikte på å bevare estetiske og kulturhistoriske verdier ved gamle vinduer. Vedlikehold og enkle reparasjoner av vinduer er behandlet i Byggforvaltning 733.301 Vedlikehold av vinduer og ytterdører. Se også Byggforvaltning 723.638 Utskifting av vinduer og Byggforvaltning 733.161 Eldre vinduer. Vindusformer og materialer.
573.250 Maling, beis og lakk. Typer og egenskaper Dette bladet inneholder en beskrivelse av de vanligste maling-, beis- og lakktypene som brukes i og på bygninger. Bladet omfatter ikke produkter som fortrinnsvis brukes på metaller eller ved industrielt påført overflatebehandling. Punkt 1–5 gir en oversikt over oppbygningen og egenskapene til en overflatebehandling, mens pkt. 6–8 gir en beskrivelse av ulike typer maling, beis og lakk.
544.101 Tekking med takstein. Materialer, legging og forankring Dette bladet behandler taktekking med betong- og tegltakstein. Bladet viser hvordan man legger sløyfer, lekter og stein, og hvordan man oppnår tilstrekkelig forankring. Undertak, snøfangere, takstiger og beslag er omtalt i andre blader.
733.301 Vedlikehold av vinduer og ytterdører Denne anvisningen behandler periodisk tilsyn, vedlikehold og enkle reparasjoner av vinduer og ytterdører. Anvisningen tar for seg de mest vanlige problemene som oppstår med vinduer og dører i bruk, og gir forslag til hva man bør gjøre for å sikre funksjonsdyktighet og akseptabel levetid. Anbefalingene gjelder i hovedtrekk også for vindusdører. Mer omfattende utbedring av eldre trevinduer er behandlet i Byggforvaltning 733.162 Utbedring av eldre trevinduer.
744.105 Utbedring og omlegging av overlappstekning Dette bladet gir råd om utbedring og omlegging av overlappstekning på eldre hus. Bladet omhandler først og fremst tak tekket med takstein, men beskriver også skifertak, bordtak, takspon/shingel/stikker/flis, asfalt takshingel og asbestsementplater. Undertak, sløyfer og lekter er omtalt i et eget kapittel. Utbedring av tekning med profilerte takplater og asfalt takbelegg er behandlet i henholdsvis Byggforvaltning 744.202 og 744.201. Legging av torvtak er behandlet i Byggdetaljer 544.803.
533.202 Ytterdører av tre Denne anvisningen gir oversikt over forhold som har spesiell betydning for konstruksjon, kvalitetsbeskrivelse og valg av ytterdører av tre. Med ytterdør menes dør som benyttes mellom inne- og uteklima. Innsetting av ytterdører er beskrevet i Byggdetaljer 523.721 Innsetting av ytterdører.
700.012 Veiledning for vedlikehold og utbedring av eldre bygninger Utgitt i samarbeid med Riksantikvaren Dette bladet viser generelle prinsipper og gir konkrete råd for vedlikehold og utbedring av eldre bygninger. Det viser hvilke spesielle hensyn som må tas for å bevare kvaliteten til bygninger og deres betydning i miljøet. Rådene som gis, er i første rekke myntet på bygninger reist før 1920-tallet. Bladet viser til andre kilder for detaljert utførelse. Med utbedring forstås oppretting etter skader eller mangelfullt vedlikehold, det vil si arbeider som normalt går utover vanlig vedlikehold. Bladet handler ikke om tilbygg, ombygging, modernisering eller standardheving, slik som f.eks. etterisolering. Begrepene er definert i Byggforvaltning 600.004.
542.640 Overflatebehandling av utvendig trevirke Denne anvisningen beskriver overflatebehandling av utvendig trevirke; det vil si kledninger, vindskier, balkonger mv. av tre. Anvisningen omfatter ikke behandling av vinduer og dører. Den omtaler først og fremst behandling av nytt trevirke, men retningslinjene gjelder også for gammelt trevirke hvor overflatebehandlingen er fjernet til bart tre. Vedlikehold av utvendig trekledning er behandlet i Byggforvaltning 742.301 og vedlikehold av vinduer og ytterdører av tre i Byggforvaltning 733.301. Aktuelle typer maling og beis er beskrevet i Byggdetaljer 573.250.
744.201 Tak tekket med takfolie eller asfalttakbelegg. Vedlikehold, utbedring og omtekking Dette bladet gir råd om vedlikehold, utbedring og omlegging av tak tekket med takfolie eller asfalttakbelegg. Utgangspunktet er vanlige svakheter for taktekninger på kompakte, flate og svakt skrånende tak. Hensikten med vedlikehold er å få takene til å fungere som forutsatt, det vil si unngå dyre reparasjoner og kostnader ved driftsstans, ødelagt inventar o.l. Skader i kompakte tak er beskrevet i Byggforvaltning 725.118.
742.864 Fasadepuss. Skader og utbedringsalternativer Denne anvisningen omhandler de vanligste skadene på utvendig puss på fasader av teglstein eller murblokker. Anvisningen beskriver skadeårsaker og utbedringsmåter for pussforvitring, lokale overflateskader, løs puss, sprekker og skader på utsmykninger/ornamenter. I tillegg er farge- og strukturvariasjoner og saltutslag omtalt. Skader på puss på isolasjon er ikke behandlet i anvisningen. Utbedring av pusskader på denne typen fasadesystemer bør planlegges i dialog med systemleverandøren. Overflatebehandling av puss og utbedring av puss med rene kalkmørtler er beskrevet i Byggforvaltning 742.663 Maling av pussede fasader på eksisterende bygninger og 770.111 Mørtler for utbedring og reparasjon av eldre murbygninger. Skader og utbedringsmåter for murte fasader av teglstein eller murblokker er behandlet i Byggforvaltning 723.235 Murte fasader. Skader og utbedringsalternativer.
742.663 Maling av pussede fasader på eksisterende bygninger Denne anvisningen behandler maling av pussede fasader på eksisterende bygninger. Anvisningen tar for seg både ubehandlede og tidligere behandlede flater, men hovedvekten er lagt på tidligere malte flater. Anvisningen gir retningslinjer for fastslåelse av eksisterende type puss og maling, utbedring av underlaget samt valg av maling. Malingsfjerning er nærmere beskrevet i Byggforvaltning 742.245. Byggdetaljer 542.663 gir oversikt over egnede malinger for ulike pusstyper og beskriver egenskapene til de ulike malingstypene.
742.111 Eldre, utvendig bordkledning. Profiler og utførelse Denne anvisningen gir oversikt over utvendig bordkledning på eldre trehus. Anvisningen beskriver vanlige typer trekledning, se fig. 01 a og b. Den omtaler ikke beslektede kledninger som tilevegger, sponkledning (kledning med kløyvd eller sagd trespon), riskledning (kledningstype med einerkvist) eller annet. Anvisningen er ment som et hjelpemiddel for alle som arbeider med bevaring og utbedring av eldre bygninger. Overflatebehandling av utvendig bordkledning er behandlet i Byggforvaltning 742.641 Utvendig behandling av trehus fra før 1960. Materialbruk og fargesetting og Byggforvaltning 742.642 Utvendig behandling av trehus fra før 1960. Fargeundersøkelse og ny maling. Anvisningen beskriver ikke utbedring av utvendig kledning.
742.301 Vedlikehold av utvendig trekledning Utgitt i samarbeid med Norsk Treteknisk Institutt (NTI) Denne anvisningen gir veiledning om vedlikehold av utvendig trekledning. Anvisningen gjelder kledninger på bygninger oppført etter ca. 1960. Overflatebehandling av trekledning på bygninger oppført før 1960 er behandlet i Byggforvaltning 742.641 og 742.642. Retningslinjene dekker både trekledninger som tidligere har vært overflatebehandlet og kledninger som har stått ubehandlet. Valg og stell av påføringsverktøy for maling, samt overflatebehandling av nytt trevirke, er behandlet i Byggdetaljer 542.640. Vedlikehold av vinduer og ytterdører av tre er behandlet i Byggforvaltning 733.301.
720.111 Tilstandsanalyse av betongkonstruksjoner Dette bladet beskriver framgangsmåte ved tilstandsanalyse av betongkonstruksjoner. Hovedvekten er lagt på tilstandsregistrering av de mest vanlige bygningsdelene i betong (fasader, dekker, søyler etc.). Bladet bygger på generelle prinsipper for hva en tilstandsanalyse bør omfatte. Prinsippene er nærmere beskrevet i Byggforvaltning 700.305. Målgruppen er større eiendomsforvaltere med eget driftspersonell, arkitekter, rådgivende ingeniører, entreprenører, borettslag og sameier.
520.061 Armeringskorrosjon Armeringskorrosjon er årsaken til de fleste større skader på betongkonstruksjoner. Denne anvisningen gir en beskrivelse av korrosjon på stålarmering i betong, med vekt på de mekanismene som kan initiere korrosjonsprosessen; karbonatisering av betongen og/eller forekomst av klorid i betongen. Forhold som påvirker korrosjonshastigheten etter initiering, blir kort omtalt. Utbedring av skader på grunn av armeringskorrosjon er behandlet i Byggforvaltning 720.232. Tilstandsanalyser som grunnlag for valg av utbedringsmetode er beskrevet i Byggforvaltning 720.111 og 720.112.
720.232 Armeringskorrosjon i betongkonstruksjoner. Utbedring av skader Dette bladet gir en oversikt over aktuelle metoder for å utbedre armeringskorrosjon i betongkonstruksjoner. Forhold som kan lede til armeringskorrosjon, er nærmere behandlet i Byggdetaljer 520.061. Metoder som omtales, er mekanisk reparasjon, elektrokjemiske metoder, dvs. realkalisering, kloriduttrekk og katodisk beskyttelse, samt andre metoder.
520.063 Alkalireaksjoner i betong. Skademekanisme og regelverk ved nybygging Dette bladet omhandler alkalireaksjoner i betong. Det beskriver kort hva alkalireaksjoner er og gir oversikt over skademekanismer, typiske skader, samt material- og miljøparametre som påvirker reaksjonsprosessen. Bladet beskriver også norsk regelverk og prøvemetoder utarbeidet for å unngå skader på nye betongkonstruksjoner.
720.114 Betongkonstruksjoner i driftsbygninger. Skader og utbedring Dette bladet gir oversikt over typiske skader og skademekanismer på betongkonstruksjoner i driftsbygninger i landbruket. Bladet skisserer aktuelle metoder for reparasjon og vedlikehold og angir generelle tekniske krav til betongkonstruksjoner (kvalitet, overdekning, rissvidde). Konstruksjoner som omtales, er surfôrsiloer, gjødselkjellere, spaltegolv og låvebruer. Målgruppen er tiltakshavere (bønder) og entreprenører samt byggetekniske konsulenter.
470.112 Miljøriktig valg av produkter. ECOproductmetoden ECOproduct er en metode laget for å foreta miljøriktige produktvalg i et byggeprosjekt. Denne anvisningen beskriver hvordan man benytter metoden. Informasjon fra miljødeklarasjon (Environmental Product Declarations – EPD) for et produkt må ligge til grunn for å nyttiggjøre seg metoden. Anvisningen retter seg mot alle aktører i bygg- og anleggsbransjen. Den forutsetter generell kjennskap til miljødeklarasjoner, se Byggdetaljer 470.103 Miljødeklarasjoner av byggevarer.
570.111 Helse, miljø og sikkerhet (HMS) ved bruk av bygningsmaterialer Dette bladet inneholder anvisninger for tiltak knyttet til helse, miljø og sikkerhet (HMS) ved håndtering og bruk av bygningsmaterialer og stoffer i byggeperioden. Bladet beskriver krav og anbefalinger, samt personlig verneutstyr. I tillegg beskrives HMS-hensyn ved aktuelle bygningsmaterialer. Bladet tar ikke for seg ergonomi eller støt-/falltilfeller, og utstyr som hjelm, vernesko og fysiske sikringstiltak er ikke omtalt.
723.321 Sulfatskader i murverk av lettklinkerblokker. Påvisning og utbedring Denne anvisningen omhandler sulfatskader i murverk av lettklinkerblokker. Anvisningen beskriver skade-mekanismer samt felt- og laboratorieundersøkelser, og viser aktuelle utbedringsmetoder. Utførelse av murte vegger av lettklinkerblokker er omtalt i Byggdetaljer 523.133 Murte vegger av lettklinkerblokker mot terreng og 523.242 Murte yttervegger av lettklinkerblokker. Framstilling av lettklinkerblokker og materialegenskaper er beskrevet i 571.201 Murverk. Materialer, typer og egenskaper.
770.007 Eldre byggevarer. Sement, betong, betongprodukter, mørtler, naturstein og keramiske produkter Denne anvisningen gir oversikt over sement, betong, betongprodukter, mørtler, naturstein og keramiske produkter som ble brukt i Norge fram til 1960-årene. Anvisningen opplyser om produktene ble produsert i Norge eller om de ble importert, når de kom på markedet, vanlige dimensjoner og kvaliteter, samt bruksområder. Produktbetegnelsene i anvisningen er mest mulig generelle. Handels- og firmanavn benyttes der det har spesiell interesse eller er nødvendig for å skille produktene. Anvisningen vil være nyttig for de som arbeider med vedlikehold, utbedring eller ombygging av eldre bygninger. Utfyllende litteratur er oppgitt i [831]–[839].
700.320 Intervaller for vedlikehold og utskifting av bygningsdeler Denne anvisningen gir forslag til intervaller for vedlikehold og utskifting av materialer, komponenter og bygningsdeler. Den beskriver også aktuelle tiltak og henviser til mer utfyllende anvisninger i Byggforskserien. Data om vedlikehold og levetider kan brukes som underlag ved vedlikeholdsplanlegging og beregning av års- og livssykluskostnader.
770.006 Eldre byggevarer. Trelast, trevarer, kledningsplater, rullprodukter og belegg Denne anvisningen gir oversikt over trelast, trevarer, kledningsplater, rullprodukter og belegg som ble brukt i Norge i tiden fram til 1960-årene. Anvisningen opplyser om produktene ble produsert i Norge eller om de ble importert, når de kom på markedet, vanlige dimensjoner og kvaliteter, samt bruksområder. Innredninger er behandlet rent summarisk. Produktbetegnelsene i anvisningen er mest mulig generelle. Handels- og firmanavn benyttes der det har spesiell interesse eller er nødvendig for å skille produktene. Anvisningen vil være nyttig for de som arbeider med vedlikehold, utbedring eller ombygging av eldre bygninger. Utfyllende litteratur er oppgitt i [931]–[939].
770.008 Eldre byggevarer. Varmeisolasjonsprodukter, metallvarer og glass Denne anvisningen gir oversikt over varmeisolasjonsprodukter og byggevarer av metall og glass som ble brukt i Norge fram til 1960-årene. Anvisningen opplyser om produktene ble produsert i Norge eller om de ble importert, når de kom på markedet, vanlige dimensjoner og kvaliteter, samt bruksområder. Produktbetegnelsene i anvisningen er mest mulig generelle. Handels- og firmanavn benyttes der det har spesiell interesse eller er nødvendig for å skille produktene. Anvisningen vil være nyttig for de som arbeider med vedlikehold, utbedring eller ombygging av eldre bygninger. Utfyllende litteratur er oppgitt i [631]–[639].
612.012 Bygningsvern. Definisjoner, kulturminneverdier og råd om bygningspleie Denne anvisningen forklarer viktige begreper innen fagområdet bygningsvern. Den behandler kulturminneverdier og kriterier for vern, og gir råd om bygningspleie. Anvisningen viser også hvordan en kartlegging av verdier i gamle hus kan brukes til å velge ut hva som skal bevares og hvordan det skal tas vare på. Anvisningen må ses i sammenheng med andre anvisninger i serie Byggforvaltning om praktisk bygningsvern.
700.110 Byggskader. Oversikt Utgitt i samarbeid med Byggekostnadsprogrammet Denne anvisningen gir oversikt over de vanligste prosessforårsakede byggskadene og hvor de oppstår i bygningen. Utbedring behandles ikke, men er nærmere omtalt i andre anvisninger i Byggforskserien og annen litteratur. Ulike byggskadebegrep er definert i pkt. 03 og 1. Omfang av kostnader knyttet til byggskader i Norge er diskutert under pkt. 2, mens SINTEF Byggforsks byggskadearkiv er beskrevet under pkt. 3. Punkt 4 tar for seg skadekilder, pkt. 5 viser fordelingen av prosessforårsakede byggskader og pkt. 6 omhandler de vanligste prosessforårsakede skadene i de ulike bygningsdelene. Punkt 7 omtaler kort prosessrelaterte tiltak mot byggskader.
700.305 Tilstandsanalyse som grunnlag for vedlikeholdsplan Dette bladet beskriver tilstandsanalyse brukt som grunnlag for å planlegge regelmessig vedlikehold av bygninger. Bladet viser i første rekke prinsipper for hvordan man kan gjennomføre tilstandsanalyse, men omtaler også hvordan man kan sette opp en vedlikeholdsplan. Målgruppe for bladet er først og fremst større eiendomsforvaltere med eget personale som kan gjennomføre tilstandsanalyser. Også arkitekter, rådgivende ingeniører og entreprenører kan på oppdrag gjennomføre tilstandsanalyser etter prinsipper beskrevet i bladet. Prinsippene som beskrives, omfatter bygning inkludert tekniske installasjoner og utendørs anlegg. Om tilstandsanalyse av småhus, se Byggforvaltning 700.312.
723.105 Boligblokker. Modernisering og utbedring av fasader Dette bladet behandler utvendig utbedring og forandring på boligblokker i hovedsak oppført etter 1945 og de konsekvenser modernisering kan få for arkitekturen og områdets særpreg. Endringer inne i boligene får liten eller ingen påvirkning på fasadene og blir bare overfladisk behandlet i bladet. En del generelle retningslinjer for moderniseringsarbeid er omtalt.
726.605 Balkonger. Utbedring, utvidelse og utskifting Bygning fra 1930-årene som har fått nye balkonger. Med noe økt størrelse og nye materialer er de blitt mer anvendelige samtidig som opprinnelig karakter opprettholdes. Foto: [721] Denne anvisningen gir grunnlag for å utbedre, utvide eller bygge nye balkonger på eksisterende bygninger; først og fremst større bolighus av mur og betong, men også småhus. Anvisningen gir oversikt over brukskrav, konstruksjonsprinsipper, utforming og hensyn til bygningens arkitektur. Innglassing av balkonger er behandlet i Byggforvaltning 726.608.
744.103 Taktekking av tegl- og betongtakstein, skifer, bordtak, kavletak og takspon på eldre bygninger Denne anvisningen gir oversikt over taktekning av tegltakstein, betongtakstein, skifer, bordtak, kavletak og takspon slik de ble brukt på mindre bygninger i tidligere tider. Anvisningen er ment som et hjelpemiddel for alle som arbeider med å bevare og utbedre eldre bygninger. Tekninger som kom i bruk fra 1950-årene, er behandlet i andre anvisninger og fins i Byggforskseriens historiske arkiv. Se også Byggforvaltning 744.803 Tradisjonelle torvtak, 744.105 Utbedring og omlegging av overlappstekning og 725.012 Bærekonstruksjoner av tre for tak i eldre boligbygninger.
742.303 Ettersyn av murte fasader Denne anvisningen tar for seg ettersyn av murte fasader av teglstein, naturstein eller betongblokker, uten puss eller annen overflatebehandling. Anvisningen beskriver aktuelle kontrollpunkter ved tilstandsregistrering basert på visuelle observasjoner. Anvisningen forklarer også hvordan man vurderer tilstanden til murte fasader. Grunnleggende informasjon om hvordan man kan gjennomføre tilstandsregistrering og hva man generelt bør kontrollere på fasader er gitt i Byggforvaltning 742.302 Ettersyn av murte og pussede fasader. Generelt. Pussede fasader av betong, teglstein og murblokker med og uten overflatebehandling er behandlet i Byggforvaltning 742.304 Ettersyn av pussede fasader. Skader på murte fasader er behandlet i Byggforvaltning 723.235.
742.304 Ettersyn av pussede fasader Denne anvisningen tar for seg ettersyn av pussede fasader av betong, teglstein og murblokker (lettklinker, porebetong og betong) med og uten overflatebehandling. Anvisningen beskriver kontrollpunkter som er aktuelle å gå gjennom ved tilstandsregistrering basert på visuelle observasjoner. Anvisingen forklarer også hvordan man vurderer tilstanden til pussede fasader. Grunnleggende informasjon om hvordan man kan gjennomføre tilstandsregistrering og hva man generelt bør kontrollere på fasader er gitt i Byggforvaltning 742.302 Ettersyn av murte og pussede fasader. Generelt. Murte fasader uten puss eller annen overflatebehandling er behandlet i Byggforvaltning 742.303 Ettersyn av murte fasader. Skader på puss og utbedring av slike skader er behandlet spesielt i Byggforvaltning 742.864 Fasadepuss, skader og utbedringsalternativer.
525.933 Sikringsutstyr for arbeid på tak Utgitt i samarbeid med Direktoratet for arbeidstilsynet Dette bladet behandler sikringsutstyr for arbeid på tak. Bladet omtaler både midlertidig utstyr beregnet for bygg under oppførelse og større vedlikeholdsarbeid, og permanent utstyr som er fastmontert på taket. Bladet gir en oversikt over kravene til sikringsutstyr og angir hvilke tiltak som er påkrevd i henhold til gjeldende offentlige bestemmelser. Bladet viser eksempler på feste- og tettedetaljer og på utforming av dokumentert sikringsutstyr som er på markedet. For detaljopplysninger, se Arbeidstilsynets forskrifter m.m., jf. pkt. 05. Snøfangere regnes ikke som sikringsutstyr for arbeid på tak, men montering av snøfanger bør planlegges sammen med montering av sikkerhetsutstyr.
533.151 Vinduer av aluminium Denne anvisningen gir oversikt over oppbygning og de viktigste egenskapene for aluminiumsvinduer. Anvisningen behandler aluminiumsvinduer montert i vegg, ikke vinduer som inngår i en total fasadeløsning. Eksemplene i anvisningen viser åpningsbare vinduer, men prinsippene gjelder også vinduer montert fast i karm. Byggdetaljer 533.102 Vinduer. Typer og funksjoner tar for seg funksjoner og egenskaper for vinduer generelt. Lydisolasjonsegenskaper er særskilt omtalt i Byggdetaljer 533.109 Lydisolerende egenskaper for vinduer. Vinduer av tre og PVC er behandlet i henholdsvis Byggdetaljer 533.132 Vinduer av tre og 533.153 Vinduer av PVC.
536.112 Rekkverk Denne anvisningen omhandler rekkverk på trapper, ramper, balkonger og terrasser i og i tilknytning til bygninger. Den beskriver krav og anbefalinger, materialer, dimensjonering og utførelse. Rekkverk i arealer for store menneskemengder kan utsettes for spesielt stor belastning og krever dimensjonering og utførelse utover det som beskrives i denne anvisningen. Konstruktiv bruk av glass i rekkverk er ikke omtalt i anvisningen.
571.403 Metaller til bygningsbruk. Klassifisering og egenskaper Denne anvisningen omhandler metaller og metallegeringer egnet for bruk til bygninger. Anvisningen gir en oversikt over klassifisering og metalltyper. I tillegg angir anvisningen typiske verdier for materialegenskaper for de omtalte metallene. Metallene beskrevet i denne anvisningen er utvalgt med utgangspunkt i en analyse av hvilke metaller som er hyppigst brukt og hvilke som antas å bli mer brukt i framtiden. Oversikt over bruksområder og hensyn med tanke på prosjektering er gitt i Byggdetaljer 571.404 Metaller til bygningsbruk. Bruksformål og prosjektering.
571.404 Metaller til bygningsbruk. Bruksformål og prosjektering Denne anvisningen omhandler metaller og metallegeringer egnet for bruk i bygninger. Anvisningen gir en generell oversikt over bruksområder og beskriver hensyn og betingelser angående prosjektering, herunder overflatebehandling, miljøforhold og formater. Anvisningen tar ikke for seg festemidler og armeringsstål. Metallene beskrevet i denne anvisningen er utvalgt med utgangspunkt i en analyse av hvilke metaller som er hyppigst brukt og hvilke som antas å bli mer brukt i framtiden. De samme metallene er omtalt i Byggdetaljer 571.403 Metaller til bygningsbruk. Klassifisering og egenskaper.
723.638 Utskifting av vinduer Dette bladet behandler utskifting av vinduer i eldre vegger av bindingsverk, murverk og betong. Bladet går gjennom nødvendige forberedelser og viser demontering og klargjøring for innsetting av nytt vindu. Videre viser bladet detaljer for luft- og regntetting av fugen mellom karmen og veggen samt utførelse av omramning innvendig og utvendig, se fig. 01. Montering og festing er vist i Byggdetaljer 523.701 og 523.702.
573.250 Maling, beis, olje og lakk. Typer og egenskaper Denne anvisningen beskriver vanlige typer maling, beis, olje, voks og lakk som brukes i og på bygninger. Anvisningen gir en oversikt over oppbygningen og egenskapene til en overflatebehandling og er ment som en hjelp til å spesifisere ønskede og nødvendige egenskaper. Produkter som fortrinnsvis brukes på metaller eller ved industrielt påført overflatebehandling er ikke omtalt.
700.305 Tilstandsanalyse av bygninger og bygningsdeler Denne anvisningen beskriver metode for å gjennomføre tilstandsanalyse av bygninger og gir anbefalinger for hvordan tilstandsanalyse kan brukes. Anvisningen legger spesiell vekt på avklaring av formål og planlegging av analysen. Videre gis det en oversikt over hvor i Byggforskserien man finner beskrivelser av skadeutsatte konstruksjoner. Målgruppa er først og fremst eiere og forvaltere av yrkesbygninger og boligselskaper som har behov for informasjon om bygningenes tilstand, samt de som utfører tilstandsanalyser i slike bygninger. Anvisningen kan også brukes ved tilstandsanalyse av boliger, men omtaler ikke tilstandsanalyse av bolig ved salg. Tilstandsanalyse av tekniske installasjoner som elektriske anlegg, VVS-anlegg og heiser kan inngå i tilstandsanalyse, men er ikke omtalt i detalj.
744.103 Taktekking av tegl- og betongtakstein, skifer, bordtak, kavletak og takspon på eldre bygninger Denne anvisningen gir oversikt over taktekning av tegltakstein, betongtakstein, skifer, bordtak, kavletak og takspon slik de ble brukt på mindre bygninger i tidligere tider. Anvisningen er ment som et hjelpemiddel for alle som arbeider med å bevare og utbedre eldre bygninger. Tekninger som kom i bruk fra 1950-årene, er behandlet i andre anvisninger og fins i Byggforskseriens historiske arkiv. Se også Byggforvaltning 744.803 Tradisjonelle torvtak, 744.105 Utbedring og omlegging av overlappstekning og 725.012 Bærekonstruksjoner av tre for tak i eldre boligbygninger.
542.201 Fasadekledning av metall Denne anvisningen gir retningslinjer for planlegging og montering av luftet kledning av metall. Fasadekledningen kan være profilerte plater, paneler eller kassetter. Anvisningen beskriver: – materialer og platetyper – hensyn ved prosjektering – prinsipp for utlekting av luftet kledning – tilslutningsdetaljer Anvisningen behandler ikke metallplater som krever bygningsplater som underlag, for eksempel båndkledning. For utvendig kledning med plane plater, se Byggdetaljer 542.502.